Olika typer av hårdrock

Frågar man en person som är helt okunnig inom ämnet hårdrock vad hårdrock låter som kommer personen med största sannolikhet beskriva det som väldigt högljutt och skrikigt. Det är också så att det finns flera olika sorters hårdrock, vilket många inte vet. Många tror att hårdrock är en egen slags musikgenre, men sanningen är att det är ett samlingsnamn för massa olika typer av musik. Som okunnig kan det vara ganska svårt att skilja på dessa och berätta vilken typ av hårdrock som spelas.

Rockmusik

Rockmusiken uppkom på 1950-talet och omfattar idag många musikgenrer. Något som är typiskt för rockmusik är elgitarr, akustisk gitarr, piano, synthesizer och elbas. Även trummor brukar vara en stor del i hårdrocksmusik. Trumsetet består ofta av en bastrumma och virveltrumma, men även cymbaler och pukor. Det är relativt ovanligt inom hårdrock att stråkinstrument används. Dock händer det ibland att saxofon, trumpet och andra brassinstrument  används. Många tycker att trummorna och resten av bakgrundsmusiken tar upp en väldigt stor del av musiken, och att sångaren inte hörs. Dock är sången en grundläggande del i hårdrocksmusiken och i nästan alla band finns en solosångare. Förutom solosångaren finns det ofta några bakgrundssångare som fungerar som en kör. Det finns ganska tydliga skillnader mellan rockmusik och popmusik. Rocken ses bland annat som en mycket starkare och hårdare musik än vad popmusiken gör.

Olika typer av hårdrock och heavy metal

Black metal

Black metal är en undergenre till metal. Det finns flera likheter mellan black metal och andra metalgenrer, till exempel death metal. Något som är typiskt för black metal är användningen av olika teman så som satan och anti-gud i texterna de sjunger. Något annat som är väldigt typiskt för just heavy metal är användningen av kläder med taggar, armskydd och corspepaint. Något annat speciellt är att de ofta använder sig av vapen från medeltiden under sina framträdanden, men även på bilder. Det är även så inom heavy metal att vissa band väljer att inte göra några liveframträdanden över huvud taget och heller inte medverka i intervjuer. Det är många som endast ger ut skivor i en mycket begränsad upplaga, för att det ska kännas speciellt att få tag på en. Att det ges ut så få upplagor av skivorna kan även bero på att bandet vill skapa mystik, därför kan de också välja att spela in låtarna med låg ljudkvalitet.

Glam metal

Glam metal är en undergenre till heavy metal och som liknar glamrock fast lite tuffare och hårdare. Glam metal har många olika smeknamn, några av dessa är: pudelrock, hair metal och pop metal. Något som är väldigt speciellt med glam metal är de tajta kläderna, det tuperade håret, glittret och det överdrivna sminket. Musiken är en blandning mellan tung och poppig musik uppbyggt med rockackord.

Trash metal

Trash metal är en snabb och hård variant av heavy metal. Trash metal var den första genren i extrem metal och även en av de absolut vanligaste formerna av metal under 1980-talet.