Svensk hårdrock i världen

Trots det faktum att Sverige är ett väldigt litet land i världen med sina 10 miljoner invånare så har Svenskarna något de är riktigt bra på, nämligen musik. Det är inte bara så att Sverige har många bra artister utan även musikproducenter och låtskrivare. En av de absolut största musikproducenterna i världen är faktiskt från lilla Sverige, hans man är Max Martin

Max Martin

Eller Karl Martin Sandberg som han egentligen heter, föddes den 26 februari år 1971 i Stockholm, Sverige. Han valde redan i tidig ålder att satsa fullhjärtat på musiken och hoppade av gymnasiet som tonåring. Han hade vid denna tidpunkt ett band som hette It´s Alive som fick ett kontrakt med skivbolaget Cheiron. Det gick bra för bandet och de gav sig ut på en Europa-turné. Efter ett tag avslutades verksamheten i skivbolaget Cheiron och då tog Karl Martin Sandberg initiativet till att starta ett nytt bolag. Han döpte bolaget till Maratone och år 2005 producerade de bland annat Darin’s debutalbum. Han valde senare att satsa på sin karriär som låtskrivare och producent och blev snabbt riktigt framgångsrik i den branschen. Han bestämde sig även för att ha Max Martin som artistnamn. Totalt har Max Martin haft hela 58 låtar på den amerikanska billboard listan och under år 2013 beräknade man att hans musik hade sålts i över 135 miljoner singlar. Han har även haft hela 22 låtar på billboard-listans förstaplats. I och med dessa siffror så är Max Martin den utan tvekan mest framgångsrika producenten och låtskrivaren i hela musikhistorien.

Svenska hårdrocksband

Även inom hårdrocken har svenskarna genom tiderna varit framgångsrika. Det finns många band och artister som lyckats både nationellt men även internationellt. Det finns hårdrocksartister som uppskattats av hela världen och vars låtar har spelats om och om igen av flera miljoner lyssnare över hela världen. Den amerikanska billboard-listan brukar vara en stor milstolpe i en musikers karriär, men för hårdrocks-artister kan detta vara väldigt svårt. Som popartist är det snäppet enklare då popmusik är uppskattat av fler människor än vad hårdrocksmusik är. En bra tid för svensk hårdrock var då Yngwie Malmsteen var en av ledande artisterna. Han ansågs länge vara en av de gitarrister so var bäst i hela världen. Det var även under denna tid som bland annat Europe och Talisman startades. Dessa är bara några exempel på hårdrocksartister och grupper från Sverige som slagit igenom i musikvärlden. Hoppar man fram lite i tiden finns det flera stora namn inom hårdrock som kommer från lilla Sverige. Exempel på några av dessa är Entombed, In Flames, The Hellacopters och Candlemass. Att det finns så pass många stora hårdrocksartister som kommer från Sverige visar hur populär denna musiktyp faktiskt är. Och att det finns så pass många kända artister ökar hårdrockintresset hos många, vilket gör att det med största sannolikhet kommer komma flera framgångsrika hårdrocksartister från Sverige senare i tiden.