Billy Joel – pianomannen själv

Billy Joel är en amerikansk artist som blivit synonym med sitt instrument. Av sina fans kallas han för Piano Man, efter hans monstruösa hitlåt med samma namn från 1973. Efter debuten skulle mängder av hits följa under de kommande två decennierna. De flesta har nog hört låtar som till exempel Uptown Girl, We Didn’t Start the Fire, Vienna, A Matter of Trust och Movin’ Out.Han är dock inget uppskattat namn bland musikexperter numera.

Joel som föddes i Bronx i New York 1949 är en av tidernas bäst säljande artister med ungefär 160 miljoner sålda album. Idag är han dock i behov av en kritisk omvärdering. Till skillnad från många av sina minst lika populära generationskamrater, som Elton John, är Billy Joel idag någon som betraktas som passé. Det kanske delvis beror på att han spenderat de senaste 30 åren utan att lyckats komponera något nytt av värde. Mestadels har han turnerat i hemlandet USA där hans konserter drar fulla hus på att spela sina gamla hits från 70- och 80-talen.

Samtidigt är det en sanning att trender kommer och går, och kanske kommer även Billy Joels status bland kritiker att omvärderas de kommande åren.