My Bloody Valentine

My Bloody Valentine är ett irländskt-engelskt rockband som blivit kända framför allt för sina bidrag till den musikgenre som är känd som shoegaze. Bandet består idag av medlemmarna Kevin Shields på gitarr, Colm Ó Cíosóig på trummor, Bilinda Butcher på sång och gitarr samt Debbie Googe på bas. Eftersom My Bloody Valentine tar såpass lång tid på sig med sina skivor betraktas de numera som ett liveband i första hand.

Bandet grundades under början av 1980-talet men var då ett tämligen ordinärt om än melodiskt begåvat punkband. De var fram emot slutet av samma decennium som bandets konstnärliga ledare Shields skulle börja experimentera med olika gitarreffekter för att komma fram till det sound som skulle bli bandets signum.

Det första albumet där man kunde höra bandets orkestrala och transframkallande musik var på Isn’t Anything från 1988. Den plattan följdes upp med Loveless 1991. Den senare skivan betraktas som ett mästerverk och blev även omtalad för att den blev otroligt dyr att spela in. Såpass att bandets skivbolag Creation näst intill gick i konkurs på kuppen. Creation skulle räddas några år senare av ett annat litet brittiskt rockband, Oasis, men det är en annan historia.