Television – punkens gitarrband #1

Det är nästan lite orättvist att kalla Television för ett punkband med tanke på hur expansiv och mångfacetterad deras knappa produktion är. Television startades i New York under mitten av 1970-talet av gitarristerna Tom Verlaine och Richard Lloyd samt Richard Hell på bas och Billy Ficca på trummor. Hell skulle dock få sluta tidigt i bandets karriär på grund av meningsskiljaktigheter. Närmare bestämt handlade det om att övriga bandmedlemmar utvecklades ganska snabbt på sina respektive instrument, samtidigt som Hell knappt utvecklades som instrumentalist överhuvudtaget. Han ersattes snabbt av Fred Smith och med det var Televisions klassiska uppsättning ett faktum.

Med den nya uppsättningen på plats började bandet spela mycket, inte minst på den klassiska New York-klubben CBGBs som av många ses som ett slags punkmusikens ”ground zero”. Fram emot 1976-77 hade bandet lyckats putsa fram ett gäng originella låtar som spelades in och släpptes på debutalbumet Marquee Moon (1977). En platta som sedan dess betraktas som ett sant landmärke inom punkmusiken. Många skulle nog till och med säga att det är den ultimata gitarrplattan. Inte för att vare sig Verlaine eller Lloyd var några virtuoser i betydelsen vi använder ordet idag. Snarare för att bandet var en såpass sammanflätad enhet, framför allt de båda gitarristerna.

Television imploderade dock snabbt. En skiva till blev det under 1970-talet, Adventure (1978), innan gruppen splittrades som en konsekvens av bandmedlemmarnas individuella konstnärliga visioner och Richard Lloyds alltmer omfattande heroinmissbruk. Bandet skulle dock återförenas för ett skivsläpp 1992 och är rent officiellt aktiva idag och ska om ryktena stämmer ha en skiva på gång.