Vad kännetecknar hårdrock?

När man pratar om just hårdrock finns det många delade åsikter om vad hårdrock faktiskt är och vad det innebär att vara hårdrockare. Det finns många olika sätt att utrycka sig som hårdrockare och alla ser långt ifrån lika dan ut. Många har en väldigt typisk bild av hur hårdrockare ser ut och hur de beter sig. Denna bild är ofta något i stil med: svart långt hår, tungt svart smink och slitna kläder. Men stämmer detta alltid?

Vad kännetecknar egentligen hårdrock?

Kan ett fans kalla sig för hårdrockare eller är det bara artisterna som kan göra det? Det är faktiskt så att en hårdrockare kan vara både den som framför musiken och de som lyssnar på hårdrock. Alltså kan ett fan av en hårdrockgrupp kalla sig för hårdrockare.

Vilken look är populär hos hårdrockare?

Självklart ser inte alla hårdrockare lika dana ut och klär sig lika, men denna look stämmer bra överens med många hårdrockare runt om i Sverige och världen. Så är man intresserad av hårdrocks-musik och vill börja klä sig som andra hårdrockare kan denna guide vara en bra utgångspunkt.

Accessoarer

Accessoarerna är ofta en väldigt viktig del i en hårdrockares outfit för att komplettera kläderna och håret. Ofta används armband, skärp och halsband med nitar och även benskydd med utstickande spikar.

Hår

Håret är även det en otroligt viktig del för många hårdrockare, kanske till och med den viktigaste. Håret ska på manliga hårdrockare vara så långt att det räcker ner till mitten på ryggen och det ska absolut inte vara klippt i någon slags frisyr. Anledningen till att många ser håret som en så pass viktig del på en hårdrockare är för att det bevisar att personen verkligen brinner för hårdrock och vågar stå för det. Ett tygmärke man satt fast på jackan kan vara beställt från tradera, tröjor kan man ta av och på när man vill, tatueringar går att gömma, men långt hår fungerar inte så. Det tar lång tid att spara ut håret och det går heller inte att ta av. Detta leder till att endast de som stolt visar att de är hårdrockare har möjlighet att ha det långa håret. Kvinnliga hårdrockare ska gärna ha ena sidan av huvudet rakad för att sticka ut från mängden.

Kläder

Går man på en hårdrockskonsert är det nästan obligatoriskt att ha en tröja med hårdrocks-tryck. Det ska gärna vara ett speciellt bands tryck på tröjan, eller vara från något stort hårdrock-event. Turnétröjor är också något många hårdrockare bär, ju äldre de är desto bättre är det. Dock tycker många hårdrockare att kläderna inte är lika viktiga längre, och att de inte kan visa vem som är en ”äkta” hårdrockare och inte. Anledningen till detta är att det är så lätt att få tag på kläder nu för tiden. Man kan till exempel bära en tröja från en legendarisk spelning från 80-talet och låtsas att man varit där, fastän man i själva verket köpte den på Ebay för 100 kronor veckan innan.