Elton John – den rockiga balladkungen

Reginald Kenneth Dwight, känd under artistnamnet Elton John, är tveklöst en av de mest framgångsrika artisterna någonsin. Han har fram till idag sålt fler än 250 miljoner album. Tillsammans med sin låtskrivarpartner Bernie Taupin skrev han under 1970-talet mallen för pianobaserad pop- och rockmusik.

Elton slog igenom internationellt med sitt första singelsläpp, Your Song, 1970. Han var då en helgjuten liveartist som snabbt lyckades slå sig in på den amerikanska marknaden. Inte minst på grund av ett väldigt omtalat liveframträdande på Los Angeles-klubben The Troubadour. Redan 1972 lyckades han med bedriften att hamna etta på försäljningslistorna för album i USA med skivan Honky Chateau.

Idag ses väl Elton John som något av en balladernas mästare. Mycket på grund av att han under de senaste decennierna nått sina största framgångar just med ballader. Bland annat med soundtracket till Disneys animerade film Lejonkungen från 1994. Så har det dock inte alltid varit. Under sina glansdagar på 1970-talet var Elton en av de mest intensiva scenartisterna som gick att se. Lika bekväm med att hamra fram ett rockigt pianonummer av Jerry Lee Lewis skola som att smäkta fram en melodiburen ballad.