Brian Eno – musikalisk mångkonstnär

Brittiske Brian Eno är inte bara en av de senaste decenniernas viktigaste elektroniska musiker utan också en av de viktigaste musikaliska tänkarna. Han är kanske mest känd för att ha gett namn åt musikgenren ambient och för att ha producerat några av den moderna musikhistoriens mest inflytelserika album.

Eno föddes 1948 i Suffolk och blev först känd för en bredare publik som medlem i det brittiska glamrock-bandet Roxy Music. Han hann dock inte med mer än att spela på gruppens två första album innan musikalisk rastlöshet och meningsskiljaktigheter med frontmannen Bryan Ferry fick honom att hoppa av.

Han har dock aldrig varit en man som legat på latsidan och satte genast igång med att spela in sin första soloskiva Here Come the Warm Jets som släpptes 1973. Han inledde också musikaliska samarbeten med andra musiker, däribland Robert Fripp som till vardags spelade gitarr i progrock-giganten King Crimson.

Som musikproducent gjorde han kanske sitt största avtryck då han producerade tre av David Bowies mest framgångsrika album, den så kallade Berlin-trilogin bestående av Low (1977), Heroes (1977) och Lodger (1979). Under arbetet med de plattorna cementerades några av hans mest originella idéer inom musikproduktion. Inte minst att han hade tagit fram en kortlek som han kallade för Oblique Strategies. På varje kort fanns en fras som uttryckte någon typ av konstnärlig begränsning. Till exempel ”Trust in the you of now” som du ser på kortet i bilden till den här artikeln. Syftet med kortleken är att stimulera kreativitet genom att få musiker att tänka på nya sätt kring de kreativa processer de var en del av. Kortleken finns för övrigt fortfarande att köpa.